Follow    

          04 Maj 2008, 00:18

     Melerade ögonJag har i alla tider fått höra att mina ögon är bruna och det har gjort mig lite störd, just för att dom inte är bruna utan melerade - jag blir lite irriterad när man vet hur det ligger till och sen säger motparten tvärtom " fast det är fel ".

Det enda som är brunt är färgen runt pupillen, större delen av iris är alltså grönt och avlsutas med en tjock mörkgrön linje längst ut - med andra ord är mina ögon brun-gröna "melerade", där större delen av ögat är grönt och övriga mindre partier bruna. Nu har jag t om bildbevis på det - haha.5 KOMMENTARER
Postat av: JOSEFINE

man ser ju tydligt att du har melerade ögon!

2008-05-04 @ 10:34:37
URL: http://josefiner.blogg.se/
Postat av: Sofie

måste bara säga att jag blev berörd när du skrev till Lily ( Lindaslya ) om din hund. Att socialen kom osvosv! gud så hemskt :/ verkligen! varför fick DU betala? tyckte socialen att den va för smal? eller hur va de? Låter sjukt vilket fall som helst.. och har SOCIALEN inte bättre saker för sig? Folk som verkligen håller på med djurplågeri .. lägg enerigin på det istället!Ha en bra dag :)

2008-05-04 @ 11:13:03
URL: http://aktaidiot.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Du har ju jätte vackra ögon. Det är så fint med melerade :)

2008-05-04 @ 17:24:52
URL: http://glooria.blogg.se/
Postat av: Erik Forsling

Hejsan!

Av någon anledning kom jag igår att titta på ögonen på ett fotografi av en person. En författare. Jag var säker på att de skulle vara (mörk)bruna, men tji fick jag. Ingen hemlighet vem det rör sig om, en som jag tycker om att läsa helt enkelt. Tänkte skicka en länk, men det gick visst inte att klistra in.

Som jag, tänkte jag, melerade. Hon hade bara ett större inslag av brunt än jag. Började fundera lite kring det där med ögonfärger. Jag är så pass gammal att jag hade internationella pass redan på den tiden då ögonfärg var inskriven i dem. Det är borta sedan länge, men det var där som jag som skön yngling lärde mig ordet "melerade". För det är vad mina ögon är.

Nyfikenheten tog över, så jag googlade på melerade ögon, bilder. Och av alla de anonyma bilder jag såg fastnade jag för den du publicerat här ovan. Känner mig löjlig, men jag har faktiskt t.o.m. lyst med ficklampa på regnbågshinnan. Det var just därför jag såg likheten.

Dina ögon beskriver du som gröna, förutom det bruna. Det bruna har vi gemensamt, med en större del över iris än under. Själv är jag pinsamt dålig på färgnyanser, så jag kan inte riktigt redogöra för ytterområdena. Men det du på din bild kallar grönt, uppfattar jag i mitt fall som väldigt ljusblått.

Annars tycks vi ha väldigt lika regnbågshinnor, men det skulle säkert inte en ögonskanner tycka.

Nonsens i natten kan det tyckas, men jag åkte dit på färgsättningen. Ha det bra!


Svar: Hej!
Vad roligt att du hittade hit och fastnade för just min bild.
Intressant det där med ögonfärger. Hur det kan se så olika ut från person till person. Kan dock inte hålla med om att mina ögon har ljusblå inslag. Jag gissar på att kamerblixten vilseleder en hel del. Hade väldigt blå ögon och blont hår som liten. Men på äldre dagar så förändrades detta. Idag är jag mörk. Ljusbrunt hår och brun-gröna ögon. Det bruna inslagen är väldigt mörkbruna/ guldbruna på håll och det gröna inslagen är mer mossgrönt på nära håll. Inget som syns på avstånd. Men ironiskt nog är de mer gröna än bruna. Även om det enbart ser bruna ut :)

Ha det så gott :)
Anna

2014-11-02 @ 05:07:52
Postat av: Erik Forsling

Hej igen! Kulörer och nyanser är svårt.

Det var ett raskt svar, men du missförstod mig. Det är därför jag tjatar igen. Jag menade inte att dina ögon hade en ljusblå nyans, förutom det bruna, utan att mina har det. Den nyans hos dig, som du kallar grön, motsvaras hos mig av en ljusblå ton, anser jag. Annars är de väldigt lika.

Fotografiet på ditt öga är inte alls korrumperat av blixt eller eljest. Din nyans är grön, ljusgrön enligt mig, med en mörkare ytterring. En sådan har jag också. Det är min egen nyans utanför centrum som jag är tveksam till. Ljusblå, snarare blekblå, kallar jag den.

Annars är ögonen väldigt lika. Men, som sagt. Jag är inte den man bör konsultera i nyansfrågor.

En gång i tiden reste jag ofta till Irland, och irländskorna på den gröna ön lär ha gröna ögon.Snubbarna har jag inte hört det samma om. Men det känns mysko om det inte skulle vara jämnt fördelat. Och jag tänkte inte på att kolla när jag var där.

Herre je! Varför snöar man in på ögonfärger? Kanske därför att ögonen betyder så mycket i mellanmänskliga möten. Det finns ju en uppsättning ögonfärger, men några är ovanligare än andra.

F.d. Unga Fru Chef är den enda jag känner med riktigt ljusbruna ögon. Har aldrig sett det vare sig förr eller senare. En gång när jag komplimenterade henne för dem, för de är mycket vackra, berättade hon (hon har en tvillingsyster) att "någon" - alltid denne någon - hade frågat dem vad det var för några konstiga ögon de hade. Var det kontaktlinser?

Det är inte lätt att avvika.

Att jag berörde det där med ögonskanner, något som frikostigt förekommer i spelfilmer, kommer sig av att jag i somras hade ett påhugg på ett av Sveriges stora atomkraftverk. Efter Greenpeace senaste frontalattack är säkerheten rigorös. Jag var bara en löjlig tillsvidareanställd dräng, men för att ö.h.t. kunna passera bilkontrollen krävdes godkänt drogtest, godkänt från belastningsregistret, och inte minst ett godkännande från SÄPO.

För att komma in på den egentliga arbetsplatsen krävdes personlig dosimeter, ID-kort med fingeravtryck på ett inbyggt chip. Inga saloondörrar där. Att jag bluddrar om detta kommer sig bara av att man faktiskt också tidigare diskuterat att införa ögonskanner. Det förekommer på vissa andra säkerhetsklassade arbetsplatser.

Om jag nu spontant, och inledningsvis, tyckte att din regnbågshinna väldigt mycket liknade min, så skulle en ögonskanner definitivt protestera. Maskinerna tar över.

Jag stannar här och nu, annars blir jag förtvivlad - ty du blandade även in hårfärger. Och i den frågan har jag väldigt mycket att yttra mig om. Jag som en gång drev igenom, hos en passutfärdande poliskvinna, att min hårfärg var brun - en kulör som visst inte finns (men det kom att stå så i mitt första pass) - har fått lära mig att mitt hår är/var mellanblont, på svenska. I passets engelskspråkiga del var jag faktiskt blond. Jag som alltid uppfattat mig som mörk, innan det gråa började ta över.

Nu har man skippat hårfärgerna i passen, och jag skippar resten av tankegångarna kring hårfärger och deras förändringar. För där har jag mycket att säga för att det ska vara realistiskt just nu. Och du ska ju också ha ett liv.

Svar: Ledsen att jag missförstod dig. Lätt hänt och särskilt en tid på dygnet som då :)
Jag upplever däremot mina gröna nyans som väldigt mörkgrön i verkligheten. Har så även fått höra av människor i min närhet. Därför mina ögon lätt uppfattas som mörkbruna.

Självklart kan ljuset i en bild framställa en färg i flera varianter. Vet inte hur många gånger jag fotograferat föremål som fångats på ett helt annat vis, än vad verkligheten må vara.

Det är alltid intressant att läsa om andras tankar. Självklart får du skriva hur vitt och brett du önskar. Bloggen är ju trots allt en del av mitt liv också. Jag gillar att skriva, läsa och samtala. Självklart är det fritt fram att tycka och tänka. Särskilt på en plats som denna. Jag håller givetvis med dig om att det kan bli ett evighetssamtal, det här med hårfärger och ögonfärger. Det finns så många olika varianter och tankar kring ämnena.

Det är häftigt hur ett öga kan vara så utvecklat i färgkombinationer. Hur en maskin direkt kan uppfatta olikheter. För ögonen är ju likt våra fingeravtryck helt unika. Det är vad jag skulle gissa på. Men vi själva ser bara en liten del. Vi uppfattar enbart några enstaka färger och lätt bedömer dem som lika. Man tänker ju oftast, brun, grön och blå. Men ögonfärger är ju egentligen så mycket mer än så. Det är faktiskt väldigt intressant :)
Anna

2014-11-02 @ 08:39:59


Kommentera här

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: