Follow    

          27 April 2010, 23:28

     Shutter IslandÅret är 1954, mitt under det kalla kriget. Sheriff Teddy Daniels och hans nya partner Chuck Aule kallas till ön Shutter Island för att utreda försvinnandet av en genialisk kvinnlig massmörderska. Hon tycks ha rymt från ett låst rum utan några som helst möjligheter att ta sig ut från det ogenomträngliga Ashecliffe Hospital. Omgivna av snokande psykiatriker och livsfarliga psykopater på den avlägsna ön förstår de båda poliserna snart att inget är som de trott. I samband med en storm trappas misstankarna om mysteriet upp, det ena mer förfärande än det andra. Lösningen på mysteriet dras mellan mörka konspirationer, medicinska experiment, tankestyrning, hemliga avdelningar och övernaturliga fenomen på fängelseön. Bland de ondsinta patienterna och läkarpersonalen börjar Teddy "Leonardo DiCaprio" allt mer nå sanningen där han tycks snudda vid sina egna djupgående och förkrossande rädslor som måste konfronteras. Allt tyder mera på att Teddy aldrig mer kommer kunna lämna ön levande.

Denna film gillade jag skarpt, trots över det två timmarna så satt man som klistrad och bara väntade på nästa händelse.

Något jag kan ogilla med filmer är det uppenbara, när man redan från början kan lista ut med logiken hur det hela kommer att sluta. Här var ingenting självklart och jag medger att jag blev lite förvånad och faktiskt väldigt förvirrad mot slutet. För mig var inte filmen slut när jag lämnade salongen utan fortsatte att väcka frågor efteråt. Vad var verkligt och vad var inbillning? Spänningen var också maxad, inget var ju givet så vad skulle nu hända? För mig blev filmen lite som två handlingar i en, det man hela tiden hade målat upp skulle senare visa sig vara något annat. Det häftiga med det hela var att man så lätt kunde känna med hur det faktiskt fungerar i den psykiskt sjukes värld, vilka faktorer här i livet som påverkar enns sinnestillstånd och hur det hela kan vara men också sluta förr i tiden, 1954. Budskapet kändes värdigt, för många är det psykisikt sjuka både skärmmande och hatat, ja alla kan vi stå för våra handlingar. Själv tycker jag att filmen visar väldigt tydligt hur lätt våra val påverkas av våran omgivning men också hur hjälplös och ovetande en psykiskt sjuk drabbad människa kan vara. För mig bekräftades inte bara min förståelse för det sjuka, utan också en slags sorg över en del människors inte självvalda tillstånd. Jag gillade både uppläget av filmens handling, kvaliten på filmandet och skådespelet.

Det enda som jag tyckte tappade lite, var slutet. Det som först var en inbillning, visades nu som en slutscen när allt löst upp sig. Det förvirrar mig, var det inbillning pga tillståndet eller blev man lurad? Eller var det kanske en slags inbillning som på denna tid endå var sann, när lobotomi var vanligt. Men varför fick man då inte se det tidigare när man va på platsen?
10 KOMMENTARER
Postat av: Therese ♥

Jag tycker inte att den var bra alls xDsv; Tack så mkt ^^,

2010-04-28 @ 09:41:01
URL: http://tezzilicious.blogg.se/
Postat av: H A N N A

sv: det är lugnt :)

men vad bra :) jorå det är bara bra med mig.

2010-04-28 @ 19:57:32
URL: http://hannaforevarn.blogg.se/
Postat av: Sanna

hej !Allt bra med dig ?

Om du fick välja en grej helt gratis ifrån Mahingo.com vad skulle du då vilja ha ?

Tala bara om det för mig så kan du vinna just det du önskarhttp://moonzanna.se/2010/april/supertavling-med-mahingo.html#comment

kram Sanna

2010-04-29 @ 13:24:58
URL: http://moonzanna.se
Postat av: Stefanie

Lugnt, har själv också varit borta från bloggen ett tag

2010-04-30 @ 23:17:05
URL: http://lothigiius.blogg.se/
Postat av: Anonym

SV:

Det var en lång paus:)

2010-05-01 @ 16:49:13
Postat av: H A N N A

sv: yes :) händer då?

2010-05-02 @ 16:57:51
URL: http://hannaforevarn.blogg.se/
Postat av: Stefanie

Javisst behöver man! Vad ska du göra imorgon?

2010-05-02 @ 22:10:10
URL: http://lothigiius.blogg.se/
Postat av: Stefanie

Prov på en kväll? Imorgon ska jag köra på körskolan, är faktiskt lite nervös!

2010-05-02 @ 22:27:24
URL: http://lothigiius.blogg.se/
Postat av: Sofia

Shutter Island är lätt årets bästa film såhär långt! :D

2010-05-17 @ 11:10:50
URL: http://travelingaroundtheworld.blogg.se/
Postat av: Carola

Jag tyckte också att filmen var skitbra. Älskar sådana filmer när man inte har allt på det klara och måste tänka till efter filmen och gärna disskutera den med någon. Han säger ju i slutet att han har funderat på vad som är värst: "leva som ett monster eller dö som en god människa". I och med det tror jag att han menade att han inte ville komma ut i det fria och leva med vad han gjort/allt som hänt. Därför valde han att bli sheriffen igen, för då var han åtminstonde en bra människa. Antingen spelade han bara för att han inte ville därifrån eller så återgick han till det "tillståndet" och verkligen förträngde allt återigen för att han inte skulle klara av livet på utsidan. Ja, grym film iaf!

2010-06-13 @ 14:54:05
URL: http://egobloggen.se/styleforgents


Kommentera här

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: