Follow      

          25 Januari 2010, 05:27

     Musikalen hairsprayDen mulliga solstrålen Tracy (Jessica Heribertsson) har en stor passion i livet - att dansa. Hennes dröm är att få vara med i TV-showen "The Corny Collins Show" och Tracy tycks passa perfekt om det inte vore för en sak -hennes kroppsstorlek, något som hennes välmenade mamma (Rolf Lassgård) inte är sen att påpeka. Tracy är dock övertygad om sin talang och beslutar sig med stöd av sin pappa Wilbur (Morgan Alling) för att ge allt. Den superbitchiga TV-chefen Velma Von Tussle (Helena Bergström) sätter dock stopp för Tracys drömmar, hon anses inte passa in bland de ljushyade skönhetsidealen. Oväntad hjälp dyker plötsligt upp från Motormouth Maybelle (Gladys del Pilar) och hennes svarta familj.


Under helgen såg jag musikalen Hairspray på China teatern, Stockholm.
En helt fantastisk föreställning som upprepat sålt slut. Showen pågick höst-vinter och fortsätter nu vinter-vår, antagligen efter den lyckade försäljningen. Med min fulla förståelse av alla goda recensioner säger jag bara -shit vad jag vill se om detta och det var det första jag utbrast när vi lämnade China teatern på Berzelii park (Östermalm/Stureplan). Det var min kära mormor som bjöd mig och mamma på en oförglömlig tjejkväll och mamma bjöd på den trevliga inledningen hos restaurang London, drottninggatan. Där åt vi en väldigt god middag beståendes av oxfile, pommes och bea. Vätskemässigt fick jag vetskapen om ett mycket uppskattad cider som jag beställde åter som fördryck i China teaterns bar. 

Föreställningen pågick under tre timmar med en tjugo minuters paus. Den tiden var inte speciellt påfrestande eftersom musikalen höll alla mått. Hur underbart vart det inte att se Rolf Lassgård som kvinna, det må vara en väldigt härlig och utmanande roll att få spela något som är svårare att sätta sig in i. Oftast spelar man det kön eller den ålder man befinner sig i själv. Detta förklarar bara vilken talang alla besitter, att kunna kombinera dans, sång och sina roller under så lång tid med rätt timeing. Själv satt jag med tårar i ögonen, ett leende i mungipan och lyckan som en svidande klump i halsen jag inte kunde få ur mig. Det är en sådan magi att sitta där och se dessa talanger. Jag som den djupa och kreativa tjej jag må vara, ty mina känslor andas genom det kreativa, ville bara upp på scenen själv. Jag älskar att spela pajas, musik är min dagliga injektion och dansa har jag gjort som barn under flera år. Att dessa talanger bara gynnade mitt intresse mera var kanske inte så konstigt. Storyn var också väldigt givande och belös viljan att kämpa mot just sina drömmar, även kampen och jämställdhet mellan människans lika värde är också något som ständigt existerat i vårat samhälle.

Älskar musikal, kombinationen av musik, dans och skådespel tillfredställer så många intresseområden på samma gång.

          19 Januari 2010, 22:45

     Fotoskillnader med UV-filter


Det första bilderna i varje bildserie, bild 1 och 3, är fotade med UV-filter.


Fick en förfrågan ifall jag inte kunde visa upp några bilder fotade med UV-filter och utan den funktionen för jämförelse.

Vilken funktion uppfyller ett UV-filter?
Som jag tidigare nämnt, använder många UV-filter för att skydda frontlinsen från smuts och skador. Det är ju givetvis en fördel om man investerar i ett filter för någon hundring, istället för att köpa ett nytt objektiv för flera tusen.

Ett UV-filter ska också förebygga ultraviolett strålning i form av blåstick i bilden. Även färgen i bilderna sägs bli renare och den dis-effekt som kan uppkomma exempelvis i landskapsbilder minskar. Som jag förstår det, gäller det alltså inte bara lanskapsbilder, utan hela den här brusiga delen i allmänhet tycks förminskas.

Hur använder man ett filter?
Filtret skruvas enkelt fast på obejktivets frontlins, längs fram på objektivet. Mycket enkelt med andra ord. Dock skiljer sig storlekarna beroende på vilket obejektiv man har eller skall använda. Jag använder mig fortfarande av mitt kitobjektiv till min Canon EOS 400d, där skulle jag ha ett UV-filter motsvarande storlek 58mm. Det här med storlekar är inget jag behärskar, i kamerasyfte dåda...;D...men det är lätt att fråga sig fram i närmaste butik eller söka på google.

Slutsats!
När jag jämför bilderna ovan, upplever jag att de foton som är tagna med UV-filtret må vara ljusare. Färgerna käns skarpare och tydligare. Vid närmare granskning upplever jag hela bilden som mer framhävd, bilderna käns inte lika grusiga och på så sätt blir det en bättre skärpa.

Ett filter är något som alla bör införskaffa. Åtminstone i skyddande syfte, även om fördelarna tycks vara fler.


          19 Januari 2010, 01:51

     UV-filterTänkte skriva lite om innehållet i de julklappar som gavs.
För det mesta tog jag emot de välbehövliga så som pengar och presentkort. Sist men inte minst, blev det en hel del smink- hygienartiklar, prylar till hemmet, kläder, gottis samt vin. Dessutom har jag två superfina brorsor som varje gång skyltar med sina stora hjärta och givmildhet. Alltid lika rörd när dom kommer fram med en fin gåva dom själva letat upp, köpt och betalat med egna pengar. Sedan omfamnas man med en stor, varm och välmenad kram. Även lilla kusinen hade lagt ner sin själ i att göra ett armband åt mig, jag blev så bländad av dess skönhet att jag trodde det var köpt, ytterligare en tjej med talang ^^

Från pappas sida gavs ett kuvert med cash samt refil till mobilen. Pappas fru hade återigen kirrat något fint åt mig från Kina. Det var ett halsband och en midjekort jacka med luva. En annan roliga sak jag också fick, det var nog UV- filtret som pappa köpte åt mig direkt i butik efter ett intag av både middag och fika på närmaste servering. Det gick loss på ungefär 180:- tror jag. Meningen med detta är att man skall få bort ultraviolett strålning från sina foton i form av blåstick. Man skruvar fast den på varje enskilt obejektivs frontlins. Det fina med ett UV-filter är inte bara att det tar fram färgerna bättre och eliminerar oskärpa, filtret skyddar även obejktivet från skada. Bättre att lägga någon hundring på ett filter än att köpa nytt objektiv för flera tusen.

Som vanligt skrattade farsan åt mig och skakade bekymrat på huvudet. Jag har lagt märke till att jag dom senaste fyra gångerna snubblat i hans närvaro. Det sjuka är att jag alltid lyckats pricka in det i en elektronikbutik...

Är det killarna i kassan eller alla prylar som gör mig nervös eller...whyy!? ^^


          18 Januari 2010, 16:47

     JulpyntRotade fram lite julmotiv som inte blivit publicerat.
Julen må vara förbi, men än är det vinter. Kändes tveksamt om fler juliga inlägg var på sin plats. Jag kom fram till att det fortfarande är långt kvar till värmen, marken är ennu snötäckt och än idag kan jag skylta julpyntet hos grannarna.

Härligt nog har jag också haft ett långt jullov som börjat ganska mjukt. Dock vet jag att det kommer slå tillbaka om någon vecka när allt tagit fart på riktigt. Det som står på tur nu är att införskaffa böcker, en almanacka som ska specialbeställas, samt planera kommande sysslor och aktiviteter.

Mycket som skall tänkas på. 


          17 Januari 2010, 18:44

     Recension Snabba Cash på blogg.se


Blivit uppmärksammad på blogg.se startsida idag.

Tror det är första gången jag ser ett av mina inlägg offentligt.
Det käns verkligen superkul med tanke på den fina respons man får tillbaka. Trots att min blogg inte är en av dom större så kände jag direkt hur magen drog ihop sig lite, jag förstår verkligen vilken press alla storbloggerskor och storbloggare besitter. Uppmärksamhet är inte en dans på rosor endast, det är förväntingar som uppstår på mig som bloggerska, samt en hel del missbruk bland läsares rätt att agera. Dock har jag endast fått fina kommentarer på min text kring den nya filmen Snabba cash. Ja, även en del respons i äldre inlägg har börjat trilla in. Det som gör mig så himla glad är all den beröm jag får över mitt sätt att skriva och skapa exempelvis, det får mig verkligen att växa som människa och känna att jag också är bra på någonting. 

Ett stort tack för det, allihopa!  


          17 Januari 2010, 05:13

     Snabba cash


I fredags var jag på premiären av Jens Lapidus succeroman, Snabba cash!!

Johan "JW" Westlund lever dubbelliv som stekare på de hetaste inneställena på Stureplan. I samma stund som han förälskar sig i överklasstjejen Sophie, lockas han in i en värld av organiserad brottslighet. För att finansiera sitt dyra liv som student, kör JW svarttaxi. Dock räcker knappt ekonomin och Abdulkarim erbjuder JW jobb genom killen som han hyr taxin av. Jorge gör en osannolik rymning från fängelset och är på flykt från både polisen och den jugoslaviska maffian. Hans plan är att göra en sista kokainleverans och sedan lämna landet för gott. Mrado - brutal indrivare inom den jugoslaviska maffian är i konflikt med bossen Radovan. Han får i uppdrag att hitta Jorge, men tvingas samtidigt ta hand om sin 5-åriga dotter.

Svenska kriminalare ligger mig varmt om hjärtat och sällan blir jag besviken. Det är lätt att hänga med i den svenska miljön. Jag gillar action, fart och flärd. Spänningen sätter mig på nålar och psykologiska tankar tar fart. Att jag sedan har en svaghet för bad guys lockar ju inte desto mindre.

Precis som jag trodde var filmen riktigt bra. Joel Kinnaman, en stor favorit, gjorde ett grymt jobb. Precis som i tidigare filmer skapar Joel högre värde på slutprodukten. Jag ska inte sticka under stolen med att hjärtat slår ett par volter över denna man, Joel är grymt het! Dock är jag ingen kvinnlig stalker som endast lägger energi på att dregla mig sönder och samman över Joels yttre, jag imponeras faktiskt över honom som både person och som skådis.

Filmen gav mig fart och spänning. Även en del skratt uppstod. Samtidigt kan jag känna en trovärdighet i filmen, att människor rycks med i de sämre kretsarna av olika skäl. Här fick jag följa en killes dröm om att få vara som de andra i hans umgänge, hur hans desperation leder inpå fel vägar. Man ser tydligt hur människor kan påverkas av andra och hur känslor triggar upp det hela. I samma stund involveras även andras drömmar och desperation i JW:s väg, inte heller där leder valen till det bästa resultaten.

<3


          12 Januari 2010, 05:29

     Året som gick - 2009

Att tiden flyr förbi oss i all sin hast, kanske inte är en nyhet.
Jag känner mig lite kluven när jag tänker tillbaka på året som gick, det har varit blandade känslor, allt från glädje till sorg. Men det är ju så livet ter sig. Jag känner bara att en årsresume i mitt fall käns så svårt, att dokumentera uppgång och fall som beskriver mitt liv under året är en aningens komplicerat. Att dokumentera alla skeden har inte varit min starka sida, saknat både årk och tid även om viljan varit där. Dessutom vore mitt liv att jämföras med regnskogens hastiga väderbyten, först solsken, sen spöregn. Det är väll några små ljusglimtar jag valt ut och hinner i nuläget återspegla här. Mycket har också varit lite för privat att ta upp i detaljer. Sen är ju den stora frågan, hur går man tillbaka 365 dygn och väljer ut alla tusentals skeden i korta drag?


Min systemkamera, Canon EOS 400d.
Efter en stor inspirationskälla upptäckte jag allvaret i mitt fotointresse. Önskade mig en system i julklapp och den önskningen kändes ganska hopplös. Otroligt nog har jag en givmild familj, det blev ingen kamera men så pass mycket pengar från olika håll att jag kunde köpa mig den där systemkameran i alla fall. Inget jag ångrar och enligt källor var det också en bra nybörjarkamera. Upptäckte att jag gjort samma första inköp som min fotoförebild, då vet man att det inte blev ett dåligt köp i alla fall. En bra början på året som också tog sin start med ett samtal från morfar på självaste nyåret, en glad röst i ena änden berättade att han vunnit över 100.000:- och givetvis är det ett glädjande ögonblick när det går bra för mina kära. Detta var lite som en sagostart på det nya.


Ulf Lundell på scen.
En otrolig musiker jag växt upp med från barnsben. Nostalgiska texter som berör i alla lägen och målas upp på det mest genialiska sätt. Lundell vars far var en mycket god vän till en nära familjemedlem. Lundell, en mycket omtyckt artist på både mamma och pappas sida. En man som alltid håller men vars konserter man bara inte kan missa när han befinner sig upp åren. Något som varken syns eller hörs, dock förstår jag hur värdefull varje tillfälle må vara. Min mamma och jag började oktober -08 på annexet, sedan fortsatte mars -09 på globen "klippet, hon gör mig galen". Det var en av dom sånger som magiskt väckte liv i hela globen, alla sjöng tillsammans till lågorna från tändare i mörkaste välfyllda glob. Det var blandade åldrar som tillsammans strålade av ungdom och frihet, doften av vin och öl spred sig i luften bland känslosvallet. Mamma och jag blir som två rebeller i ungdomens anda. Två kalla öl, skål och kvällen är vår! Sen fortsatte detta underbara skede juli -09 skansen, sommarvärme på utescen längst fram. Där trängdes vi, sjöng med och dansade med varsin öl. Detta är obeskrivligt underbart på många sätt, livet lekte.


Giftemål och bröllopsfirande.
Pappa träffade sin kärlek och gifte sig sommaren -09. En stor glädje för hans skull efter många svåra stunder i livet. Mormor och morfar firade 50 år som gifta "guldbröllop" och bjuder hela familjen på fin restaurang. Jag spelar upp en personlig låt för dem och håller ett tal med en text jag själv skrivit som berör mina känslor för dessa underbara människor. De bästa jag har. Efter talet ser jag mormor och morfar gråta, så gör även vi andra. De fick mig att känna, nu har jag äntligen fått fram vad jag verkligen känner på riktigt. Mormor och morfar har alltid haft en speciell plats i mitt hjärta. Även mamma och hennes sambo går i giftastankar, kanske det blir några fina stunder där också framöver?


Att vara helt lärd, det blir man aldrig.
Jag lär mig något hela tiden, allt från det hårdaste motgångarna som gör mig till en starkare människa och livets underbaraste ögonblick som förklarar hur pass värdefullt något må vara i enns liv. Den dyrbara tiden, enns nära och kära, livet jag lever med dess obegränsade möjligheter. Jag kan också vara något. Jag är min egen lyckas smed, bort från det svåra, fram mot det bra. Sommaren var fin, en underbar mormor och morfar som alltid ställer upp. Utflykter av flera slag med många sköna stunder. Så även det övriga året.

Även jag gjorde fler framsteg. Jag lärde känna nya människor. Tog modet till mig att våga gå emot det som skrämmer mig, då ett färdigt moment är mycket skönare än att oroa sig för skedet innan och man utvecklas ju enormt när man faktiskt vågat göra ett försök oavsett resultat. Fick fina resultat i skolan då jag läser upp betygen med flera MVG och VG (jag som aldrig haft ett mvg förr). Jag har vågat säga ifrån till flera människor som uppfört sig illa på både hög och låg nivå, vågat ta för mig, vågat göra mina plikter. Jag har blivit så jäkla stark att jag förvånar mig själv och även gått ner tolv kilo till att börja med. Sjukdom inom familjen, svåra förändringar och mänsklig idioti har skölj över mig som en våg, dock har jag helskinnat bitit ihop med vetskapen om att livet fungerar såhär. Den enda som kan slänga färgklickar på det grå, det är jag. Att jag sedan fått en drös komplimanger kring hur duktig jag är, klok och vacker gör ju inte saken sämre. Det har kommit från nära, utomstående jag inte känner, näras nära och högt uppsatta människor. Det gör mig väldigt glad och det bär jag med mig i min fortsatta utveckling. Jag ger mig aldrig, hur svårt det än må vara, så är det jag som vinner striden. 


Foto, html och photoshop.
En djungel av kunskap, teknik och möjligheter. Även en frustration och hjälplöshet för den nyfikne utan kött på benen. Jag har kämpat, sökt och försökt. Många gånger har jag helt gett upp för att efter längre tid knäcka mysteriet. Under året fick jag inte bara min systemkamera, även photoshop CS3 kom i mina ägor. Jag har bitivis lärt mig det ena och det andra som jag hoppas ska resultera i att jag tids nog blir vassare. Kreativitet är kul, fast bara när det fungerar som det ska ;)
Att ta livet förgivet, det är misstag många gör, även jag. Det finns något som heter - minns gårdagen, lev idag och dröm om morgondagen. Det är väll lite så jag gör. Jag hoppas bl a på att jag givetvis ska utvecklas ennu mera som person, wow vilken känsla det är när man lyckas. Jag ska kämpa på i den tur och ordning livet möter mig och ta mina beslut med förnuft. Bita ihop vid motgångar och vara den starka tjej jag faktiskt numera är med erfarenheter och visdom i bagaget. Att fortsätta våga, ta för mig och gå emot det felaktiga är givet.

Att jag skulle bli lika grym som min kreativa förebild får mig att känna prestationsångest. Men man vet aldrig, jag ska fortsätta med min nyfikenhet och se vart mina kunskaper leder.

Ett svårt beslut måste också tas, vilket yrke jag skall sattsa på. Förr eller senare måste mina höjda betyg fortsätta på andra banor. Det finns en intressant möjlighet, men jag får se?

Sen har jag lovat mig en gång för alla att jag skall lyckas med något jag kämpat med länge. Man skall icke säga A och undanhålla B, men jag tror faktiskt att detta kan vara lite som en underskrift för mitt eget inre, ett löfte i mina egna tankar. Nu skall jag lyckas, utan krav från omvärlden, i min egen tystnad på ett sätt som passar mig långt bortom överdrifter, endast sunt förnuft.

Sist men inte minst så hoppas jag på ett år fyllt med fortsatt framgång, verkliga drömmar, kärleksfyllda ögonblick och mer därtill. Bara ett försök är mer värt än ingenting. Aldrig känna ånger, bara ett liv som levs till fullo efter bästa förmåga.


          07 Januari 2010, 03:16

     Tvåtusentio


Redan en vecka in på det nya året.
Blev lite besviken när jag skulle fota de årliga fyrverkerierna, hade storslagna planer och vad möts man av? Snöstorm och en öde himmel, dunder och brak hade i år blivit mer av ett frågetecken, där minsta lilla färgspel på himlen vore lika fantastiskt som en älg korsa vägen. På tal om fantastiskt, jag trodde att jag såg ufon. Det var som små glödande prickar långt bort, närmare månen som aldrig ville slockna trots den långa färden. Måste nästan vara rislampor, men det såg väldigt konstigt ut liksom sambandet inte riktigt stämde.

Hade en lugn och mysig nyårsafton med familjen, så mysig att jag blev kvar i flera dagar. Sen var det ju så att man saknat sina brorsor också. Massa film, umgänge och god mat.

Nyårslöften har jag inte tänkt ut några.
Det är ju det här med förändring, jag avskyr förändring eftersom det oftast förekommer i negativ anda. Förändring har många gånger inneburit att inte känna sig trygg, brist på tillit och att släppa taget om det man tycker om.

Men förändring kan ju också vara något bra, konstigt bara att man alltid finner en slags motivation vid årsskiftet. Ett löfte som troligen inte enns varit aktuellt mitt i det årliga flödet. Jag vill prestera mot hjärtats önskningar, ett försök är bättre än ingenting för ånger är allt för plågsamt. Bättre att veta resultatet av försöket, än att inget veta av det man inte gjorde. Jag tror att ett nyårslöfte är lättare att bryta än den aktuella viljan. Jag har lärt mig att framtiden inte är självklar, men nuet är något man har. Likaså med känslan, vad man känner nu är uppenbart, men inte vad man känner framöver i samband med det aktuella skedet.

Drömmar och mål det har jag allt, ska bara klura ut vad som gäller i nuläget.


          01 Januari 2010, 01:42

     Nytt nytt nytt


Nytt år, ny design!
Har kämpat som en dåre under två veckors tid för att lära mig mer kring photoshop och det är ingen barnlek det där. Långt ifrån proffsig men relativt nöjd med det lilla som lossnar bit för bit. Inte det lättaste att söka svaren och förstå sig på när något är nytt, att fråga någon är oftast utan resultat så jag förstår all frustration många känner. Själv har jag slitit av mig håret och bitit mig i tungan ett x antal gånger. Det underlättade ju inte heller att tiden under dagen varit på gränsen för upplägg av designen. Strul med datorn, stress, hinna med annat, mera stress, för att sedan låna mammas dator och där var sig inget enligt önskan vad gäller program och funktion. Men nu bör det mesta vara löst hoppas jag.

Gott nytt år!!