Follow      

          26 Mars 2014, 03:52

     Behandling av skärsår

 
Fick tummen uppskuren på vänsterhanden.
Aj, aj, aj. Vilken fruktansvärd smärta. Kämpade för att inte skrika rakt ut, då klockan passerat midnatt för längesedan. Istället svor jag alla svordomar som dök upp i huvudet. Mest fula ord som liknar varandra. Hittade nya sätt att uttrycka orden på hela tiden. Inte blev smärtan lindrigare av att vara ful i käften. Trots detta är det en sådan befrielse att få kläcka ur sig det förbjudna. Som ett sätt att lura hjärnan från den pulserande smärtan. Komma på nya tankar genom hemska ordflöden.
 
Hade precis tvättat rent mina sminkborstar. Använder mig utav en stor tekopp som badbalja åt penslarna.
När allt väl var klart. Återstod bara rengöring av koppen. Höll i koppens öra samtidigt som jag rengjorde koppen invändigt med en disksvamp. Helt plötsligt släpper örat från fästet. Gipset och färgen hade tillsammans bildat formen av ett rakblad. Örat var kvar i mitt grepp, men lyckades snurra ett varv. Vid denna rotation kom en sylvass kant rakt in i huden på tummen och skär upp från nagelbandet och halvvägs runt. En stor bit hud är som bortskuren.
 
Sambon stod givetvis i duschen och hörde inte mitt desperata rop efter hjälp. Spolade tummen snabbt under kallvatten. Det för att få bort blodet. Men också för att skölja rent, svalka och förhoppningsvis få kärlen att dra ihop sig. Dock var det stort tryck på blodflödet. Behövde snabbt något att trycka mot såret. Det för att få stopp på blödningen. Men inget fanns till hands. Tummen hamnade över en assiett och blodet droppade hysteriskt. Var blod överallt tills jag äntligen fick tag på papper "första jag fick tag i" som tryck över skadan. Blev livrädd att jag skulle tvingas sy såret. Hittade en bit gips i såret som stack ut. Men annars har det läkt bra.
 
 
Behandling.
Skapa ett tryck över såret om blödningen är stor. Håll skadan högt.
Spola såret under kallt vatten. Skönt att kyla ner. Sköljer rent. Kyla får kärlen att dra ihop sig.
Tvätta alltid händerna innan rengöring och sprita om möjlighet finns.
Avlägsna smuts och flisor med en pincett.
Stryk på bedövningssalva vid behov. Xylocain använder jag mig utav.
Koka egen sårlösning eller tvätta rent med tvål och vatten. Använd gärna kompress eller pads. 
Börja alltid med att torka huden runt såret. Det förhindrar att bakterier dras ner i såret.
Seden tvättas själva skadan.
Torka såret torrt eller låt det lufttorka. Ingen fukt ska lämnas då bakterier älskar fuktiga miljöer.
Dra ihop sårkanterna och sätt på ett plåster som skydd. Alternativt lägg om såret med kompresser och kirurgtejp vid större skada.
Under läkningsprocessen låter jag lufta under natten. Huden får andas. Värme och fukt hålls borta från såret.
Dra aldrig bort sårskorpor. Det bildar ärr. Dock är det en fördel att gnugga skorpor vid rengöring för en bättre och finare läkning.
 
Recept på egen koksaltlösning.
1 kryddmått salt
1 deciliter vatten
 
Blanda saltet i det kokande vattnet.
Mängden kan adderas till större mängd om så behövs.
Lösningen bör användas nygjord och helst inom 12 timmar.
Förvaras väl förslutet från damm och smuts.
 
 
En olycka händer lätt. Var försiktiga där ute 

          22 Mars 2014, 00:42

     Toys"R"Us - Störst på leksaker

 

Toys"R"Us är en av världens största leksakskedjor.
Blir alltid lika nostalgisk när jag kliver in i en leksaksbutik. Minns att butiken "Stor och liten" var den butikskedja som syntes mest till en början. Sedan tog BR-leksaker över marknaden. Även Toys"R"Us blev allt vanligare. Ett företagsnamn som blev populärt med sitt breda sortiment och en rad kända märken. Ett urval med det häftigaste leksakerna. Butikerna erbjuder leksaker till barn i åldern 0-12 år. Leksakerna håller god kvalitet och priserna är rimliga. Här arbetar man för att erbjuda leksaker som både är roliga, säkra och bildande. Säkerheten bygger inte bara på den fysiska biten, utan också på en kemisk säkerhet. Miljön har också blivit en viktigt fråga för Toys"R"Us. I framställandet av produkterna satsar man på en så liten miljöpåverkan som möjligt. Företaget strävar efter en rad åtgärder innan leksakerna godkänns till försäljning. Målet för butikskedjan, är att varje kund ska få en upplevelse utöver det vanliga. Med sin höga kundservice både i butik och på webbplatsen. Där kan du som kund få hjälp och råd i jakten efter det du söker. För företaget är det också av högsta vikt att det anställda behandlas väl. Därav arbetar man efter krav som följer en särskild arbetslag.
 
När jag kliver in i en leksaksbutik.
Då är det som att kliva in i en tidsmaskin och färdas tillbaka i tiden på några sekunder. Jag kan verkligen känna känslan av min barndom igen. Allt var så stort och spännande. Framför allt, underhållande. Minns dofterna av sött gummi. Från studsbollar och suddgummin. Det doftade alltid godis. Hur stort det kändes när man skulle få något finare. Som en barbie eller My Little ponny. Bara den stora känslan i sig, av att få gå in och välja något. För att man förtjänade det eller behövde en glimt i vardagen.
 
Minns mitt första mjukisdjur mamma hade köpt till mig i väntans tider. En stor nalle med inbyggt hjärta. När man tryckte honom över bröstet. Då hörde man hur hjärtat bultade. Min rosa bobbycar med röda hjul. Min första trehjuling i rosa.
 
När jag var yngre så var det väldigt roligt att samla på bokmärken, suddgummi och klistermärken. Har fortfarande kvar allt i stora mängder. Jag samlade också på kulor i fina färger. Nyfikenheten i alla familjespel som kom ut på markanden. Hade ett helt skåp fyllt med spel. Gosedjur och dockor som tog över hela sängen. Vissa mjukdjur har satt sig extra på minnet. Särskilt den när hunden Lassie var populär.
 
Kreativiten fanns redan i ung ålder. Målarfärg, kritor och lera var favoriter som höll sig kvar länge. Det hade en speciell färg- och kritdoft. En behaglig sådan. För att inte glömma trädoften från pusselbitar. Sådant kunde jag och mormor lägga i timmar.
 
Slime var också väldigt roligt. Desto mindre uppskattade mamma detta efter en stor fettfläck på sovrumstapeten. Åh, min röda slimehand. Den som morfar gav mig. Älskade morfar. En obeskrivlig saknad. Jag glömmer aldrig hur du tog dig tiden för mig. I alla lägen. När du gav av din tid, kärlek och generösitet. Alla gånger vi hittade på roliga aktiviteter och när det i vissa fall kunde avslutas med en vända till leksaksbutiken. Alla barnfilmer du gav mig på VHS. Ja, allt som jag i stort sätt önskade mig.
Kunde även uppskatta lego, radiostyrda bilar, trätågbanor och vattenpistoler. Humorn fanns redan i tidig ålder. Pruttkuddarna var roliga. Gummidjuren som man skrämdes med likaså.
 
Jag minns när det blev populärt med trollen i färgglada hår. Plastnappar i fina färger som skulle bäras runt halsen. Datadjuret tamagotchi som skulle matas och bytas på. Den stora dockan som var i höjd med en själv. Som alla tjejer ville ha. När man skulle samla och byta hockeybilder. Fast man inte ens förstod något om sporten eller spelarna.
 
Tänk alla gånger man skulle köpa födelsedagspresenter. När någon i klassen eller en närastående skulle ha kalas. Gåvorna som skulle inhandlas till skolaktiviter som julklappsutdelning och roliga timmen som genererade i priser. Vissa ögonblick glömmer man aldrig. Som när jag skulle överlämna ett pussel. Så tar min överärliga sida över och säger "här får du ett bamsepussel". Det skrattade gott åt mig.
 
Game boy och tv-spel blev större på äldre dagar. Finns så otroligt mycket minnen och leksaksutbudet var gigantiskt redan då. Som barn var jag aldrig understimulerad.
 
 
På Toys"R"Us hemsida kan du också beställa fraktfritt vi köp över femhundra. Köpen är öppna utan bindningstid. Just nu finns det flera erbjudanden där du kan sparar upp till 50%.
 
Vilka leksaksminnen har du? 

          21 Mars 2014, 01:36

     Gynekologisk cellprovtagning

  
Så var det dags för cellprovtagning igen.
Något man blir kallad till var tredje år. Det är gratis för alla kvinnor mellan 23-60 år. En kallelse skickas hem med posten. Tiden är bokad preliminärt eller så dyker man upp under drop-in. På baksidan av blanketten fyller man in sina personuppgifter och när man senaste hade sin menstruation. Även information kring undersökningen och vad det innebär finns att läsa mer om på kallelsen.
 
Själv tycker jag att gynekologstolen är rena skräcken. Känner mig så utelämnad. Här ska jag presentera mig för någon jag känt i någon minut och lika snabbt ligga med mina privata delar i vädret. Kan inte förneka att det är en märklig och väldigt jobbig känsla. Sedan tror jag också att jag är rädd för att barnmorskan inte ska agera professionellt. Det har nämligen hänt att det både sagt och agerat olämpligt. Sedan är det ju det där med att få en diagnos. Tänk om det hittar något fel?
 
Jag tycker att alla borde ta chansen och göra undersökningen. Först och främst är det gratis. Varför inte investera i sitt liv och sin hälsa. Investera några ynka minuter av sitt liv åt välmående. För mig tog det fem minuter allt som allt. Några minuters obehag, är inget jämfört med det lidande man kan tvingas gå igenom med en icke upptäckt cancer.
 
Mitt tips är att inte fokusera så mycket på vad som komma skall. Istället försöka tänka förbi det. Koncentrera sig på nuet och sedan kör man bara när det väl gäller. Får det överstökat. Lättnaden efteråt är total. För att inte glömma hur värdefullt det är att gå på regelbundna kontroller. När jag ligger där i stolen så tittar jag åt sidan för att slippa se och tänka allt för mycket. Råkar jag mot förmodan känna den där obehagliga känslan krypa inpå trots allt. Då tänker jag på något annat istället. Ett annat tips är att ta en längre tröja, tunika, kjol eller klänning på sig. Då slipper man känna sig utlämnad mer än nödvändigt. Då täcker plagget under tiden, tills man ska lägga sig till rätta.
 
 
Livmoderhalscancer.
Är en form av cancer som bildas i den nedre delen av livmodern. Utvecklingen sker långsamt under många års tid. Den vanligaste orsaken till att man får den här typen av cancer. Är att man smittats av ett sexuellt överförbart virus. Kallad HPV, humant papillomvirus.
 
Det bästa sättet att skydda sig mot viruset är att använda kondom. Man kan också vaccinera sig mot det vanligaste typerna av virus som orsakar cancer i livmorderhalsen. Cellprovtagningen är också ett skydd i sig. Genom kontrollerna kan du upptäcka cancertillväxt i tid och benhandla detta. Det kan både rädda din hälsa, ditt liv och din framtida förmåga att kunna få barn. Allt beroende på hur snabbt en eventuell förändring upptäcks.
 
Inför cellprovtagningen. Ska man dagen innan undvika att föra upp preparat i underlivet. Inte ha samlag eller beröra med fingrar. Detta kan försvåra provresultatet. Provet skall inte utföras under pågående menstruation och kan göras under graviditet fram till 15:e graviditetsveckan.
Provet är en gynekologisk undersökning. I mitt fall använde man spatel/borste som ströks mot livmodertappen på tre olika områden. Det gör inte ont. Men kan kännas lite obehagligt. I vissa fall kan det komma lite blod eller en rosafärgad flytning. Det för att slemhinnan på livmodertappen är skör och lätt såras när man vidrör den. 
I samband med undersökning lämnar man in blanketten med kallelsen och svaren på frågorna. Inom sex veckor har du provsvaret hemskickat via post. 
 
Ta hand om er!

          19 Mars 2014, 22:51

     Vardagsironi...

 
Någon kände sig tydligen väldigt rastlös.
Blev ett snabbt besök hos en av det bättre inredningsbutikerna. På jakt efter födelsedagspresenter till min brors flickvän som fyllde tjugo år i helgen. Åh, så mycket fint vi hittade. Tänkte visa mer av detta i ett annat inlägg och låta er inspireras.
 
När vi äntligen funnit vad vi sökte och skulle bege oss mot kassan. Så går jag förbi hyllan med ljuslyktorna. Trodde först det var ett av Alexanders inte så genomtänka impulser och brast ut "Alex, har du skrivit det där"?
Han tittade på mig frågandes. Förstod lika snabbt att det inte var han. Så jag pekade på texten "homo" som någon uttråkad själ försökt göra sig lustig över.
 
Inget att skämta om. Inte ordet i sig som är själva grejen. Mer ironiskt att människor orkar ta sig tiden. Tänka ut handlingen. Leta fram bokstaven. Göra textbytet genom att öppna och försluta förpackningarna. Var väll det som gjorde mig lite full i skratt.
 
Mycket ska man vara med om :)

          18 Mars 2014, 10:29

     Today's outfit: Leopard Pattern

 
Älskar verkligen våran nya leopardpläd. 
Blivit en del av Milos nya myshörna. Han har sina egna platser lite var stans i lägenheten. Allt från klösträdet, kattbädden, stolen under köksbordet, kråla in sig i påslakanet, fåtöljen eller fönsterbläcket. Alternativen är många. Sedan har han ena kortsidan av soffan. Där myser han gärna när vi har våra tv-kvällar. Vill inte bli fasthållen, men ska alltid vara nära. När det är efter hans egen vilja. Ibland på avstånd. Ibland tätt intill. Milo är som en människa i sitt sätt att vara och agera. Så otroligt intelligent. Hänger med överallt, lyssnar och förstår. 
 
Nu har vi inte bara nytt till soffhänget. Katten har också fått en ny mysfilt som han njuter av. Även om jag tänkte gosa i den själv. Så känns den väldigt mycket Milo.
 
Nöjd matte och husse. Nöjd bengal.

          17 Mars 2014, 10:01

     Pläd Isadora - Leopard

Pläd Isadora, pälsimitation i 100% polyester. Jysk
 
Vilken lycka när jag hittade den underbara leopläden.
Sambon har varit sin fin och överraskat mig med nya kuddar och gosiga plädar till soffan.
Under tiden har det fyllts på med några godingar till. Dock blev det ett felköp av en pläd som vi tänkte lämna tillbaka. Meningen var att det skulle bli ett återköp. Men ändå hamnade vi bland hyllorna, bara för att tänka över ett eventulle byte. Precis som jag sagt så många gånger förr. Så finns det en mening med allt. För där bland fullproppade hyllor. Låg leoplädar på hög. Herregud. Jag blev helt till mig av förtjusning. Man talar om att matcha outfits. Så varför inte matcha katten också. Leopard är ett mönster som alltid har varit rätt och känns väldigt inne just nu. Bad sambon snällt om att genomföra bytet och lägga till mellanskillnaden. Underbar som han är, var det inget snack om saken. Jag bokstavligen snackade ihjäl Alex av glädje. Går från den lugna till den som inte kan sluta prata när jag är glad. Så skönt att Alex uppskattade filten lika mycket som mig. We are made for each other :)
 
Milo blev också förtjust i filten. Han ockuperade den som sin egen direkt. Trampade och nosade. Har man tur så kanske man får låna den ibland. Visst matchar han den bra? Färgen och ränderna som hans teckning. Men också prickarna som han har på magen :)
 
Ordpris 269 kr. Nu 150 kr.

          11 Mars 2014, 23:16

     Planera din ekonomi

 
Alla har vi någon gång suttit i en ekonomisk knipa.
Januari sägs vara den tuffaste månaden. Många går back efter årsskiftet och decembers alla festligheter.
Men verkligheten är mörkare än så. Den ökade arbetslösheten tär på många människors ekonomi. Kanske räcker inte tillgångarna i förhållande till utgifterna. Existensminimum som knappt täcker det viktigaste. Studenterna ligger inte långt ifrån men sina begränsade bidrag och kanske några extra slantar som timanställd. I det större hushållen och hos den ovane är det lätt att dra på sig mer utgifter än vad som kanske är nödvändigt. Även för arbetaren kan dagens tider vara hårda. Långt ifrån alla har turen till en fast heltid. Istället får man nöja sig med timmar, vik och deltider som troligen inte täcker alla utgifter.
 
En fälla för många kan vara lån och avbetalningar. Sett som en snabb lösning istället för en sista utväg. När alla andra medel är förbrukade. Det är viktigt att man noga tänker igenom sin ekonomi. Vilka tillgångar finns? Hur ser utgifterna ut? Vad kan du eventuellt spara in på? Finns det ekonomiska medel över och vart placeras dessa tillgångar? Frågorna är många och viktiga att regelbundet tänka över. Oavsett om det gäller fasta utgifter, inköp eller eventuella lån. Behöver du stöd i din ekonomiska situation, kan du vända dig till konsumentverket för mer information. Hos konsumentverket får du både hjälp och gratis rådgivning.
 
 
- Skriv en månadsbudget. Varje månad för jag anteckningar över inkomster och utgifter för en tydligare överblick.
- Spara pengar på ett sparkonto. Oväntade räkningar kan ge stora konsekvenser. Varför inte spara till något vettigt?
- Skaffa medlemskort. Samla poäng och få behövliga rabatter, bonuscheckar och erbjudanden.
- Handla billigare på rea. Ö&b, Willys och Rusta har ett brett sortiment och lämnar många slantar över.
- Skriv handlingslistor. Eller prioriteringslistor som jag också kallar det. På den ena antacknar jag ner det viktigaste som inte kan vänta. På den andra skriver jag ner sådant som behövs men kan vänta till senare tillfällen.
- Blocket och Myrorna kan ge många fynd. Bra för både plånbok och miljö. Samtidigt hjälper du behövande.
- Slösa inte på resurserna. Släng inte mat i onödan. Ta inte mer diskmedel, tvättmedel eller sköljmedel än nödvändigt.
- Sattsa på storpack som räcker längre, laga egna lunchlådor, gör storkok och baka eget.
- Gör veckomenyer, handlingslistor och utnyttja ditt eget matlaget. Var kreativ med det du redan har.
- Undvik att äta ute mer än nödvändigt. Dela en meny med ditt sällskap. Välj ett billigare alternativ.
- Sattsa på kvalitet. En längre livslängd kan ge mer i plånboken på sikt. Istället för att ersätta sådant som går sönder för jämnan.
- Sälj av det du inte använder på blocket.
- Laga trasiga kläder. Kanske är skadan så pass liten att det vore onödigt med ett nyinköp.
- Spara undan dina pantpengar. Se det som en extra tillgång du inte räknat med.
- Undvik impulsköp. Tänk noga igenom priset, behovet och prioritera om det är så viktigt just nu.
- Jämför pris och använd returrätt på köp du ångrar.
- Undvik mobilräkningar som lätt blir höga. Skaffa kontantkort med fast pris eller kompis.
- Kommunisera via internet om du ändå är hemma. Mobil och hemtelefon kan lätt skena iväg konstnadsmässigt.
- Behövs bilen? Eller klarar din livsstil av att cykla, gå eller åka kollektivt?
- Dra ut elsladdar när elektronik inte är i bruk. Använd inte mer vatten än vad som krävs. Sänk värmen. Tvätta inte för ofta. Vädra istället för att torktummla.
- Skaffa bättre avtal med dina leverantörer. Byt elbolag. Tänk över om telefonabonemanget är så viktigt trots allt. Skär ner på tv-kanaler om du ändå inte tittar på dem. Tänk över dina försäkringsbolag.
- Boendeform, boyta och samboskap kan också påverka dina utgifter och inkomster. Vilket boende passar bäst för din aktuella livsfas?   
 
Har du några bra spartips? Dela gärna med dig!

          09 Mars 2014, 23:10

     Wayne's Coffee

Wayne's Coffee, Götgatan 31, Stockholm. 
 
Jag och kärleken på Götgatan 31.
Tog inte mer än några dagar innan det blev sådär hemlighetsfullt från sambon sida igen.
Arbetsveckan var passerad och helgen stod äntligen framför oss. Blev en sväng in till Stockholm city.
Alexander ville mötas upp på Södra station. Varför ville han dock inte gå in närmare på. Mest talades det i gåtor och delades ut vägbeskrivningar. Vi gick längs de grusiga gatorna. Fascinerades av människor och djur. Främst av en ung man i tigerdräkt som fångade många blickar. Kul kille det där. Andades in våren som ligger i luften och bara njöt. Så härligt med denna harmoni i själen när naturen åter väcks till liv. Blev en del butikshäng och hålla hand. Mötte upp en vän till Alex lite snabbt som berättade om sin resa till Afrika. Skulle vara underbart att få dra iväg någonstans bara jag och min älskade. Längtar verkligen.
 
Till en början var planerna att besöka Eken. En bar och matsal vi uppmärksammat ur filmen IRL. Alex snappade upp min förtjusning över deras vackra utsikt och ville åter överraska mig. Tyvärr var det inte som vi tänkt oss, då vi var ute efter en enklare fika.
Istället blev det en sväng in på Wayne's. Så mycket godsaker. Både bakom disken och vid kassan. Beslutsångesten fann sig till rätta snabbare än blixten. Min älskade tog en latte som blivit lite av en favorit hos Wayne's. Själv blev jag bjuden på varm choklad med grädde och minimarshmallows. Godaste chokladen jag druckit. Delade på en vanilj- och blåbärscheesecake. Smakade ljuvligt.
Blev många skratt, långa samtal och mängder med mys. Lite roligt var det allt, att vi hamnade där på Wayne's. Precis det fik vi hade våran första dejt på. Dock inte på samma adress. Wayne's på Götgatan var både större och mysigare med en mer genomtänkt inredning.
 
Blev en perfekt start på fredagen och den fortsatta helgen med mannen i mitt liv  :)

          05 Mars 2014, 23:50

     Live Laugh Love

Kuddarna kommer från Jysk // Plädarna från Rusta & Jysk.
 
Så har överraskningarnas man varit i farten igen.
Var så orolig igår när sambon kom hem något försent från jobbet. Genast oroar man sig för att något hemskt har hänt. Att den där ambulansen som tjöt förbi i ilfart utanför fönstret och det där konstiga sms:et som aldrig kom fram riktigt. Kanske var orsaken till att han inte hade dykt upp ännu. Att han varit med om en olycka.
Han bara skrattade åt mig. Hur kan jag tänkt något så tokigt. Så slängde han fram en stor påse ur sportbagen. Tyckte väll att väska var något större än vad den varit när han åkte. Så ler han sådär nervöst. Glad för vad han åstadkommit, men också nervös över mitt tycke. Alex och hans presenter. Dom kommer titt som tätt. Han säger att han inte kan ge mig några miljoner. Men jag har redan fått mer än så. Jag har fått världens finaste och mest omtänksamma kille. Det gör mig till den rikaste i världen. Att få dela livet med mannen jag älskar och som verkligen bryr sig om. Det betyder mest.
 
Så låg där tre fina soffkuddar. I svart med visdomstexter. Både jag och Alexander har en dragning till citat som berör och lär om livet. Med sig hade han också en gosig pläd för soffmyset. En härlig filt i mikrofleece. Jag som talat mycket om alla dessa gosiga och fluffiga filtar. Alex snappar upp det direkt och smider genast planer för nästa perfekta surprise.
 
LIVE every moment. LAUGH every day. LOVE beyond words.

          04 Mars 2014, 23:27

     Fettisdagen

 
 
Gratis är gott!
Vilken lyxig dag. Fettistisdagen slutade givetvis med varsin semla till kvällen. Vilken glädje när jag såg att vi fått båda semlorna för ynka tio kronor. Coop sålde sina för trettio kronor, så vi sa att vi kör Ica istället. Där låg semlorna för tjugofem kronor. Men kvittot visade en slutsumma på tio spänn. Som om det inte vore nog fick vi gratisprover av OLW:s Cheez Starz med smak av Cream Cheese & Cheddar. Har prövat den här varianten tidigare. Helt ok. Men jag tycker bättre om deras hjärtan. Farligt goda.
 
Sambon och jag har gjort denna fettistisdag till en riktigt lillördag. Inhandlat godsakerna ovan. Njutit av Alexanders underbara Chili con carne med vitlöksbröd till middag. Inte fy skam att ha en kock till pojkvän. Popcorn och smågodis står i skafferiet och väntar på kvällsfilmen. Vi är båda lediga imorgon och svärmor kommer på besök framåt eftermiddagen. Kunde haft det sämre :)
 
Tänkte dela med mig av lite smarriga recept framöver. Både av mina och sambons.