Follow    

          08 Januari 2015, 02:47

     Självkänsla: "Jag har också upplevt de lidande som finnar kan orsaka"

 
 
Finnar är inget som drabbar mig. 
Min hy har alltid varit perfekt. Komplimangerna har varit många över den mjuka och fina porslinshy jag stolt burit upp. Haft svårt att föreställa mig hur finnar och akne kan bli ett problem för så många.
 
En dag skulle även jag förstå vilket helvete finnar kan skapa. Jag skäms för att tala om detta och jag känner att min stolthet sjunker likt en tegelsten i havet. Min hy som alltid varit perfektion. Kände mig äcklig och ful. Frågade mig själv vad som var så fel gång på gång. Min erfarenhet säger mig att det finns dem som har det värre. För min del började det mest som vanliga finnar och de spred sig i hela ansiktet. Det var aldrig på tal om gigantiska varbölder, så akne kunde det ju knappast vara. Hoppades så att hygien var en orsak, även om det sägs annat. Nämligen att det inte har med renlighet att göra. Studerade min hudvård och mitt sätt att hantera make-up. Insåg snabbt hur mycket det faktiskt kan påverka hudens hälsa. När jag pluggade hygienhållning, så väcktes min uppmärksamhet och mitt tänk på ett nytt sätt. Jag tror att många inte tänker på hur viktigt hygien är och hur dålig materialhantering påverkar smittspridning. Kan inte föreställa mig att det skulle vara sunt för huden. Smink tycks också ha en förmåga att täppa igen porerna. Därför är en noga rengöring väldigt avgörande för hur din hud mår.
 
Finnar och akne kan förstöra både psyke och vardag. Fick ständiga kämpa för att dölja spåren i lager av smink. Vågade inte visa mig utanför dörren utan spackel och hatade att visa mig utan make-up för sambon. Vet inte hur många gånger han bad mig sluta med sminket. Det var inte ett tänkbart alternativ så länge mitt face såg ut som andra världskriget. Trodde alltid att människor inspekterade mitt ansikte och tyckte illa om mig. Kände en ständig osäkerhet inför pojkvännen, att han skulle äcklas av mig. Även om han aldrig tänkte på det och älskar mig för den jag är. Drog mig undan från människor och umgicks med närstående så lite som möjligt. För många är finnar och akne förknippat med smärta och sveda. Något jag fått utstå vid flera tillfällen. Osäkerheten fanns där och det växte hela tiden. Bar på en börda inom mig av hopplöshet. När skulle den onda cirkeln brytas? Vad skulle jag göra för att hitta tillbaka till mig själv?  Det är en tung kedja av känslor. Tillståndet, förstörd självkänsla och hopplösheten inför framtiden påverkar alla negativt för livskvaliten.
 
Min hygienhållning gjorde stor skillnad, men problemet var långt i från borta. Kanske var det inte illa nog för att gå under aknedomen och inte heller milt nog för att enbart kallas finnar. Formen på dem var enklare, men mängden desto större. Det ville aldrig ta slut. Började smått misstänka att jag kanske gjort min hud sjuk med denna misshandel jag utsatt mitt ansiktets skyddsbarriär för. Provade många produkter utan resultat. Tror inte jag är ensam om detta. Det önskade resultaten uteblev eller förvärrades istället. Tids nog hittade jag en behandling som fungerade för mig. En kombination av hygienhållning, rätt hudvård och bra produkter gav den förändring jag så länge kämpat för. Jag tror även att stress och hälsa har en inverkan då det kan påverka det hormonella i kroppen. Hur min hygienhållning ser ut och vilka produkter som används är något jag tänkt dela med mig utav framöver. Dock vill jag göra tummen upp för stjärnan i badrumsskåpet - Basiron.
 
Basiron är en aknebehandlingen som finns receptfritt på apoteket. Den verkar genom att torka ut och förebygga det drabbade områdena. Akne är ett tillstånd som växer bort med tiden och kan drabba både ungdomar och vuxna. Krämen tar därför inte bort aknen, men behandlar de drabbade områdena tills det läker ut av sig själv. Akne innebär att talgkörtlar under huden blir inflammerade och öppningen proppas igen. Bensoylperoxid är det verksamma ämnet i Basiron och agerar bakteriedödande på aknebakterien. Ämnet verkar också avfjällande och motverkar pormaskar, genom att lösa upp det överskott av hornämne som täpper igen talgsäckarna. Det kan ta flera veckor innan märkbar skillnad uppstår.
 
Min hy är ännu rödflammig efter irritationer och de sår jag åsamkat mig själv. Jag kan däremot se att min läkning gör framsteg och att rodnader bleknar. Ärr har jag haft turen att slippa helt i samband med bra läkkött. Min hy har börjat återgå till sitt normala tillstånd igen. Varje dag innebär ett steg närmare den friska hy jag en gång bar upp och det känns som att en sten har släppt från mitt bröst. Jag älskar Basiron och applicerar krämen fortsättningsvis om någon enstaka finne skulle uppstå rent natuligt. Det fungerar verkligen på dem också.
 
Jag tror att läkningen ligger i både acceptans och egenvård. En process som krävs för att uppnå trivsel psykiskt och fysiskt. Givetvis är inte egenvård den enda lösningen. Det är viktigt att må bra med sig själv under tiden. Du är inte ensam om att ha problemhy och vulkaner i ansiktet. Även det onaturliga kan vara mer naturligt än vad du tror. Vi kan sträva efter förändring och bättring. Men tills dess är det som de må vara. Det är ju trots allt bara prickar.
 
Kom ihåg att alla är vi olika och därför svarar inte varje behandling med samma resultat. Det är viktigt att hitta sin egen väg och att rådfråga experthjälp om problemet kvarstår eller förvärras.20 KOMMENTARER
Postat av: MADDISENJ.SE

Jadu finnar är inte en rolig historia, så himla jobbigt för just självkänslan av någon anledning.

2015-01-08 @ 10:30:22
URL: http://maddisenj.se
Postat av: KassandraPalma

finnar sänker verkligen ens självkänsla

2015-01-08 @ 16:18:12
URL: http://kasssandra.blogg.se
Postat av: Elin karlsson

Tycker att finnar inte borde finnas.. det är inte kul när man får för mycket. Hoppas din dag har varit bra :)

2015-01-08 @ 18:40:51
URL: http://baraaeelin.blogg.se/
Postat av: CAICAIS.BLOGG.SE ~

Finnar är då verkligen inte kul, håller med om en hel del du skrivit om självkänslan och det ://

2015-01-08 @ 21:43:44
URL: http://caicais.blogg.se
Postat av: tommy

hoppas du blev av med dom:) jag har en tävling på min blogg om du vill vara med :)

2015-01-08 @ 23:22:27
URL: http://investerasmart.blogg.se
Postat av: Sara - litetarkiv.blogg.se

Usch, ja. De kan verkligen vara handikappande. Jag brukar få stora jäklar typ mitt på näsan när jag är stressad över nånting. T ex inför en dejt eller så.

2015-01-09 @ 10:58:15
URL: http://litetarkiv.blogg.se
Postat av: Patricia♔ᴳᴽᵀᴱᴮᴼᴿᴳ

Finnar är skit att ha:(. Tur att du hittat en kräm som hjälpt dig:)

2015-01-09 @ 15:15:28
URL: http://patriciac.blogg.se
Postat av: CAICAIS.BLOGG.SE ~

sv: tack :D

2015-01-09 @ 17:13:06
URL: http://caicais.blogg.se
Postat av: Elin karlsson

Hoppas din fredag har varit bra :)

2015-01-09 @ 20:12:20
URL: http://baraaeelin.blogg.se/
Postat av: Jessica

Jag har också testat Basiron när jag har haft problem med finnar - helt magisk! :)

2015-01-10 @ 12:52:13
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Julia Müller-Sandvik

Jag hade perfekt hy också, hela livet, tills jag blev vuxen. Fick vuxenakne och det var så att jag knappt ville gå till jobbet. Fy fan... kände mig så ytlig och självisk som mådde så dåligt över finnarna :(

2015-01-10 @ 14:14:14
URL: http://lorissalovebomb.blogg.se/
Postat av: Jessy

SV; tackar :D ha en bra fortsatt kväll!

2015-01-10 @ 19:24:56
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: Angus

så stort problem för så många,
bra inlägg!

2015-01-10 @ 22:25:50
URL: http://angusfoto.blogg.se
Postat av: Jessica

Det tycker jag du ska göra, superbra :)

2015-01-11 @ 01:39:02
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: Jessica

HIhi, vad bra eller vad man nu ska säga ;)

2015-01-11 @ 11:12:26
URL: http://jessicaas.webblogg.se
Postat av: MADDISENJ.SE

Tack fina du <3 Hoppas du haft en fin helg!

2015-01-11 @ 13:43:21
URL: http://maddisenj.se
Postat av: Jessy

SV; ja så fin så!

2015-01-11 @ 17:50:20
URL: http://www.nouw.com/jessygunnarsson
Postat av: MiraKidvall

Superbra skrivet! X

2015-01-11 @ 19:59:20
URL: http://mirakidvalls.blogg.se/
Postat av: Anna ♥ FOTOMEDMERA - fotoblogg med inslag av musik, film, konst & vardag

Jag hade mycket finnar när jag var yngre, men jag har börjat använda en hudserie som funkar för mig så nu har det blivit bättre :) Kolla gärna in min nystartade fotoblogg om du har lust! Kram :)

2015-01-11 @ 21:37:22
URL: http://fotomedmera.blogg.se
Postat av: patriciac.blogg.se

Då kanske jag borde köpa den och testa:)

2015-01-12 @ 16:34:02
URL: http://patriciac.blogg.se/


Kommentera här

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: